Duurzaamheid krijgt een steeds prominentere rol binnen het MKB. Dit komt voort uit de groeiende milieuproblemen en de toenemende belangstelling van stakeholders voor ethisch verantwoord ondernemen. Voorheen beschouwd als een optionele toevoeging, wordt duurzaamheid nu gezien als een essentiële factor voor bedrijfsgroei en veerkracht op de lange termijn.
Voor het MKB biedt een focus op duurzaamheid niet alleen kansen om positieve impact te maken op het milieu en de samenleving, maar ook om operationele efficiëntie te verbeteren, kosten te besparen, te voldoen aan ketenverantwoordelijkheid en de concurrentiepositie te versterken. In deze post zullen wij ingaan op waarom de CSRD relevant is voor uw onderneming, ook als u niet CSRD-plichtig bent.
MKB en de waardeketen.
Een belangrijk onderdeel van de CSRD is het in kaart brengen van en rapporteren over de waardeketen. Hiertoe zullen CSRD-plichtige bedrijven informatie gaan uitvragen bij o.a. hun leveranciers en klanten. Dit kunnen ook MKB-bedrijven zijn. Nu al vragen grote retailers hun leveranciers om duurzaamheidsdoelstellingen te onderschrijven en erover te rapporteren. Maak jij onderdeel uit van een grotere waardeketen, dan kun je vragen verwachten. De grote beursgenoteerde onderneming gaan over 2024 rapporteren en de overige grote bedrijven over 2025. Een bedrijf is groot als het voldoet aan deze voorwaarden.
Hoe kan ik me voorbereiden?
Breng eens in kaart hoe je waarde toevoegt. Waar komen je goederen vandaan? Wie zijn er betrokken bij het produceren en vervoeren van deze goederen? Welke invloed heb jij hierop? Hoe gebeurt het transport? Hoe duurzaam is het proces, en welke negatieve effecten heeft mijn bedrijf (mogelijk)? Aan de andere kant, ga eens na welke factoren van buitenaf een invloed kunnen hebben op je bedrijf.
Als je hier tijd in investeert, kom je waarschijnlijk wel tot een flinke lijst. Dit kunnen zaken zijn zoals het groeiende tekort aan grondstoffen, wat de kostprijs opdrijft. Maar ook stijgende gasprijzen ten gevolge van een oorlog, of toenemend ziekteverzuim in het kader van een pandemie. Misschien weet je niet waar je moet beginnen, of welke standaarden voor jou van toepassing zijn. Bekijk dan eens onze blog CSRD-standaarden voor het MKB. Misschien kom je vragen tegen waar je zelf het antwoord niet op weet. Betrek dan ook jouw stakeholders in dit proces, en stel je vragen aan hen.
Wil je graag meer informatie over hoe we jouw bedrijf verder kunnen helpen bij een duurzaamheids-rapportage of verbeterplan? Ook een MKB gerichte nulmeting en daarna monitoring zit in ons dienstenpakket. Nieuwsgierig? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Daar zijn we voor.